RSS

Champollion, cel care a descifrat enigma hieroglifelor

22 Sep

La 23 decembrie, se implinesc 220 de ani de la nasterea lui Jean-Francois Champollion, cel care urma sa descifreze scrierea Egiptului Antic, dupa ce multe incercari anterioare s-au dovedit infructoase.

De la varsta de cinci ani, Jean-Francois s-a dovedit un copil precoce, supradotat, cum am spune noi in limbajul de astazi. La acea varsta, mama ii citea pasaje din Biblie, pe care el le reproducea din memorie, facand singur legaturi neintelese intre semnele necunoscute ale tiparului si cuvintele noi invatate. Sesizase forma semnelor, fara sa stie carte.

La 12 ani, cunostea perfect latina si greaca, incepand sa se preocupe, cu ajutorul fratelui sau mai mare, de studiul altor limbi orientale: ebraica, siriana, caldeana, araba, copta. La 17 ani, avea cunostinte in toate si era primit la Academia de Stiinte, unde si-a permis sa emita prima data ideea ca limba copta este o forma tarzie a limbii vorbite in Egiptul Antic.

La 1 septembrie 1801, intocmeste pentru prima data o harta privind imperiul faraonilor. Dar preocuparea lui principala era scrierea egipteana. Cercetarea fara rezultat a hieroglifelor facuse atata voga printre cercetatori, incat nu putini erau tinerii dornici sa se lanseze in aceasta aventura.

Pe ce piste mergeau cercetatorii?

1. Exista ideea ca scrierea egipteana avea la baza regula fonetica, unde fiecarui semn ii corespunde un anumit sunet. Riposta la asemenea idee era faptul ca numarul mare de semne nu pare sa justitifce baza unui albafet cu atatea simboluri.

2. Unii socoteau ca scrierea egipteana este de natura silabica, adica fiecarui semn ii corespunde o silaba sau un grup de sunete, asemenator textelor asiatice. Si aici exista o riposta: unele semne se repetau cu frecventa prea mare ca sa justifice, la tot pasul, aceleasi silabe.

3. Cea mai probabila parea ideea ca scrierea este iconografica, unde fiecarui semn ii corespunde un echivalent in natura. Ramanea insa aceeasi obiectie, a unor echivaleante prea frecvent intalnice, imposibil de explicat prin revenirea sensului, obsesiv, in scriere.

Cheia enigmei s-a gasit in piatra

Insusi Champollion era nedecis asupra celor trei variante si era tentat sa caute o a patra. Cheia descifrarii hieroglifelor a pornit de la ceea ce se numeste „Pierre de la Rosette”, o stela egipteana, din timpul lui Ptolemeu al V-lea, datata 195 i.e.n.. Realizata din granit, piatra are forma dreptunghiulara si cuprinde trei inscriptii in trei scrieri diferite: hieroglifica, demotica si greaca.

Bazandu-se pe inscriptiile pietrei de la Rosetta, Jean-Francois Champollion a reusit sa foloseasca metoda comparativa. Dupa ce a citit si a memorat foarte bine inscrisul grecesc, el a procedat exacat ca in copilarie, atunci cand facea legatura intre textul din Biblie citit de mama sa si caraterele din carte, inca necunoscute. Piatra de la Rosetta continea 486 cuvinte grecesti cunoscute si 1.419 hieroglife necunoscte.

Compararea inscrisurilor de pe piatra a dus la descifrarea hieroglifelor. Ele s-au dovedit a nu fi nici simboluri, nici litere, nici pictograme, ci o combinatie din toate acestea, exblicabil prin numarul mai mare de semne egiptene, decat cuvinte elene.

A fost un moment de senzatie in lumea stiintiifica a vremii, atunci cand Jean-Francois a facut cuoscute Academiei descoperirile sale, prezentand si continutul unui citat din text, descifrat fara niciun dubiu:

„Ptolmeu, cel ce traieste vesnic, cel ce este iubit de Ptah, Epifanul, Eucharistos, fiul regelui Ptolemeu si al reginei Arsinoe, a facut multe lucruri bune pentru temple si locuitorii lor si tuturor ce se aflau sub stapanirea lor, prin aceea ce este un zeu si fiu de zeu si al unei zeite, asemeni lui Horus, fiul lui Isis si Osiris, care l-a ocrotit si pe tatal sau”.

Pe vremuri, gustai din glorie, dedicandu-te unui ideal

Din acest moment, incepe perioada de glorie a lui Champollion, iar studiile lui cu privire la egiptologie se aprofundeaza. Papa ii acorda titlul simbolic de cardinal, pe care cercetatorul il refuza, fara multe explicatii.

Departe de a se simti ofensat, Papa intervine pe langa Regele Frantei sa-i fie acordata legiunea de onoare.

In 1824, il gasim la Torino, unde i se incredinteaza sarcina de a intocmi un catalog de antichitati egiptene, achizitionate de rege de la un oarecare Bernardino Drovetti, fost consul al Frantei la Alexandria.

Anul 1826 este iarasi un moment de glorie al cercetatorului, cand i se incredinteaza postul de conservator al colectiilor egiptene din Luvru. In aceasta calitate, il convinge pe Regele Carol al X-lea al Frantei sa achiziitioneze mai multe vestigii de mare valoare, printre care si faimosul Obelisc din Luxor, instalat, la 25 octombrie 1836, in „place de la Concord” din Paris.

Intre 1828 si 1830, isi realizeaza visul de aur: ia parte la o misiune stiintifica in Egipt, impreuna cu colaboratorul sau, Ippolito Rosellini, unde realizeaza cercetari remarcabile. Din pacate, la reintoarcerea in Franta, este diagnosticat cu o boala contagoasa si este obligat sa se supuna regimului de carantina obligatorie.

Gloria este sublima. Declinul te asteapta la orice colt

A fost inceputul declinului. Starea de sanatate s-a inrautatit, mai ales pe fondul gutei contractate in calatoriile sale. Totusi, societatea continua sa-l aprecieze si i se acorda titlul de profesor titular la catedra de „Antichitati egiptene” la „College de France”.

A reusit sa-si tina lectia inaugurala, dar starea de sanatate nu i-a permis sa continue. Boala s-a agrevat galopant, iar, la 4 martie 1832, moare, la numai 41 de ani, fiind ingropat, conform propriei dorinte, langa prietenul sau Joseph Fourier, la cimitirul Pere Lachaise.

Acolo se afla si astazi mormantul celui a carui notorietate a facut ocolul globului, cand s-a aflat cum a fost descrifrata incurcata limba a hieroglifelor.
Sursa : http://www.ziare.com/magazin/descoperire/champollion-cel-care-a-descifrat-enigma-hieroglifelor-1063924

Anunțuri
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: