RSS

Stânga/dreapta: confuzii deliberate

31 Ian

Acest material a fost publicat pe internet ca fiind scris de reputatul economist Ilie Serbanescu si merita citit.

Stânga/dreapta: confuzii deliberate (I)

“O confuzie totală domneşte în România în privinţa conţinutului doctrinar şi concret al delimitărilor în canonul stânga/dreapta. Seminţele acestei confuzii au fost sădite deliberat în scopuri manipulatorii. În baza unui slogan bine ticluit “dreapta creează valorile, stânga doar împarte roadele” sunt aruncate în spaţiul public şi promovate cu osârdie din zone fără greutate identificabile tot felul de inepţii: comunismul a fost de stânga, capitalismul este de dreapta, la stânga sunt comuniştii, procomuniştii sau chiar proruşii, la dreapta sunt procapitaliştii, proeuropenii, prooccidentalii, proamericanii. Prin extindere sau abuz se ajunge la aberaţii: politicile populiste sunt de stânga, politicile probusiness sunt de dreapta, creşterile de impozite sunt de stânga, scăderile de impozite sunt de dreapta. Din păcate, mânuitorii acestor aberaţii n-au găsit o clasificare doctrinară a jafului ţării şi furturilor care se dovedesc transpartinice şi transcendente canonului stânga/dreapta.

Aberaţiile şi inepţiile menţionate ocolesc cu bună ştiinţă esenţa problemei: “catalogarea” de dreapta sau de stânga trebuie să fie făcută în funcţie de poziţionarea în raportul dintre muncă şi capital. Deci delimitarea stânga/dreapta se pune ca problemă în cazul capitalismului, şi nu al comunismului, care, ca altă organizare economico-socială, nici nu recunoştea capitalul. Iar o structură capitalistă sau o politică promovată în cadrul unei structuri capitaliste poate fi de dreapta sau de stânga doar în funcţie tocmai de poziţionarea în raportul dintre muncă şi capital. Franţa poate fi cotată ca o ţară de stânga, în măsura în care numai 35% din PIB revine capitalului şi 65% muncii. Germania poate fi considerată mult mai la dreapta, peste 40% din PIB revenind capitalului şi sub 60% muncii. Ştiţi unde se situează din acest punct de vedere România, potrivit statisticilor UE?! Complet invers: 55% din PIB preia capitalul şi munca doar 45%! Situarea este pur şi simplu înafara zonei de delimitare stânga/drepta! Este în zona capitalismului odios, de tip sălbatic. Acela de la sfârşitul secolului XIX şi început de secol XX care a dus la apariţia comunismului, tocmai ca protest faţă de capitalismul sălbatic şi organizare economico-socială de experimentat ca alternativă. “Desălbăticirea” capitalismului din timpul comunismului şi “resălbăticirea” postcomunistă a capitalismului nu fac obiectul analizei de faţă. Dar, măcar de curiozitate, să consemnăm că, în România comunistă, împărţirea PIB-ului era identică celei din capitalismul occidental actual, neavând nicio legătură cu împărţeala de tip colonial din România postcomunistă, deşi “capitalul” era reprezentat atunci de singurul proprietar al vremii, statul, acuzat istoriceşte de forţarea producţiei de dragul producţiei pe seama consumului şi nivelului de trai al populaţiei.

 

Stânga/dreapta: confuzii deliberate (II)
Situarea României postcomuniste în spaţiul capitalismului odios din punctul de vedere al împărţirii PIB-ului între muncă şi capital – situare consfinţită şi accentuată de aservirea economică de tip colonialist a ţării către capitalul străin – explică la esenţă de ce există în România confuziile din canonul stânga/dreapta şi, poate încă şi mai bine, cine are nevoie de aceste confuzii spre a trage toate foloasele posibile.
Anomaliile – „produsele” respectivelor confuzii – abundă. De departe în frunte se află aiureala „PSD – partid de stânga, Ion Iliescu – om de stânga”. Cum ar putea fi cotat de stânga un partid care a pus bazele trecerii de la comunism direct în capitalismul sălbatic şi care este de 25 de ani gazda celor mai feroce reprezentanţi şi celor mai importanţi beneficiari ai acestui gen de capitalism repudiat de istorie?! Cum ar putea fi considerat de stânga Ion Iliescu, parohul acestei alunecări istorice împotriva valorilor stângii?! Doar prin faptul că a fost fruntaş comunist şi că, spre cinstea sa, nu a băgat el însuşi mâna la caşcaval?! Cum ar putea fi taxat de stânga unul ca Hrebenciuc care trăgea pentru sine zeci de mii de ha de sub picioarele oamenilor?! La antipozi, Traian Băsescu este considerat de dreapta doar pentru că a ales politiceşte să aibă PSD ca rival politic. Calificativul ar fi fost potrivit doar dacă, în deceniul Băsescu, România ar fi trecut de la stânga la dreapta datorită politicilor prezidenţiale din această perioadă. Realitatea este însă că România luată de Băsescu de la PSD era deja în zona capitalismului sălbatic, iar, în deceniul Băsescu, schimbarea majoră a fost doar înlocuirea propiretarului economic românesc al ţării cu cel străin, devenit de departe dominant.
În condiţiile consolidării capitalismului sălbatic prin dominaţia capitalului străin, numai stânga politică îşi mai află rost în România, căci obiectivele dreptei politice, oricât de ambiţioase sau chiar deplasate ar fi, sunt oricum depăşite total de realităţile însele: munca este copleşitor subcompensată, capitalul este deja supracompensat! Instinctiv, politicienii s-au repliat. Au bulucit, în frunte cu PDL, de pe partea stângă pe partea dreaptă a eşicherului politic. Aici nu mai era de fapt nimic de trudit, ci doar de tăiat frunză la câini şi de profitat. Însuşi PSD a început să se laude cu măsuri de dreapta. Ceva greţos! Curând, dar mai ales după alegerile prezidenţiale din 2014, PSD a înţeles probabil că devine inevitabil ciuca bătăilor şi că este făcut oricum ţap ispăşitor pentru toate relele din România, dar trebuind să răspundă nu cumva pentru grozăvia imensă pe care o făcuse trimiţând ţara direct în zona capitalismului sălbatic, ci doar pentru vina de a se da „de stânga”, singurul „agăţuş” propagandistic diversionist de care beneficiarii capitalismului sălbatic să se agaţe pentru a-şi acoperi jaful.
Sursa : http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2015/01/20/ilie-serbanescu-despre-diversiunea-propagandistica-ce-mascheaza-spolierea-tarii-stanga-vs-dreapta-cazul-islandei-cum-sa-refuzi-sa-te-supui-intereselor-straine/

Anunțuri
 
Scrie un comentariu

Scris de pe 31 Ianuarie 2015 în ECONOMIE-DREPT

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: